RSS Facebook

Článek 

Den architektury v Jiráskových sadech

07. 10. 2014 | autor: Nadace Proměny

Za autentickými zážitky s architekturou vyrazili fanoušci během víkendu v dvaapadesáti českých městech. Do Jiráskových sadů v Litoměřicích, které jsou krátce před dokončením, se v doprovodu architekta vydalo více než šest desítek lidí. Cíl festivalu „podnítit zájem občanů o místo, kde žijí,“ se v tomto případě jednoznačně naplnil.

 

Ambicí obnovených Jiráskových sadů je stát se aktivně využívaným, plně bezbariérovým prostorem k odpočinku, sportu i vzdělávání pro všechny generace. Původní ráz parku současně zůstane zachován. Pojetí proměny, které účastníkům procházky vysvětlil autor architektonického návrhu Zdenek Sendler z Atelieru zahradní a krajinářské architektury, si získalo své příznivce i kritiky. Řada připomínek byla spíše provozního charakteru a jasně ukázala, že nový život parku bude zároveň zkouškou vzájemné tolerance mezi různými typy návštěvníků s jejich rozmanitými potřebami.

 

Své návrhy uměleckých, informačních prvků pro park představili v rámci procházky také Dita Krouželová a Ondřej Brom z Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. S žádostí o spolupráci je oslovila Nadace Proměny.

 

Návrh na obnovu Jiráskových sadů vzešel jako vítěz ze soutěže Cena Nadace Proměny 2011. Zadání soutěže vznikalo ve spolupráci s veřejností. V rámci ankety se podařilo shromáždit odpovědi téměř tisícovky respondentů. Následovalo několik veřejných projednání, procházek s odborníky a dalších akcí, jejichž smyslem bylo zapojit do projektu místní veřejnost.

 

Den architektury 2014 uspořádalo letos již počtvrté v České republice občanské sdružení Kruh. Procházku Jiráskovými sady připravila Nadace Proměny ve spolupráci s architektem, studenty VŠUP a městem Litoměřice.

[IMG]

foto: Nadace Proměny

[IMG]

foto: Nadace Proměny