RSS Facebook

Článek 

Sandra Honsová: Konverze korunního pivovaru v Litoměřicích

30. 04. 2013 | autor: Sandra Honsová

ateliér prof. Ing. arch. Zdeňka Fránka a Ing. arch. Radka Suchánka, Ph.D. | zimní semestr 2011/2012

Semestrální práce byla zpracována jako zadání Architektonické dílny Archi|LTM 1,5 na Fakultě umění a architektury TU v Liberci.

Kam je projekt situován

50°32'8.870"N, 14°7'46.817"E

Mapy.cz

Autorská zpráva

Pivovarnictví na Litoměřicku se chlubí mnohaletou tradicí. Měšťané vařili s právem várečným v jednotlivých právovárečných domech. Rok 1720 se udává jako datum založení Měšťanského pivovaru v Litoměřicích. Roku 1869 proběhla technologická modernizace zavedením parního pohonu a o 20 let později byly vybudovány nové sklepy.

Litoměřické pivo získalo zlatou medaily na výstavě v Paříži v roce 1900. Po roce 1990 byl podnik privatizován. Návrat do soukromých rukou provázelo mnoho problémů. Korunní pivovar se nachází poblíž centra města na Tyršově náměstí. Hmotu pivovaru zachovávám, pouze vkládám několik nových oken. Vnitřní konstrukce jsem zanechala, jen v místě hotelových pokojů jsou výšky pater sjednoceny, Používám materiály, které se v pivovaru již vyskytovaly - kov, sklo, dřevo a to ve své surovosti. Mezi nové materiály patří barevný plast a cementové štěrky.

Nová náplň objektu přispívá k rozvoji turismu v Litoměřicích. Objekt jsem zaměřila na hotel s wellness, restaurací a pivnicí s minipivovarem. Parter je veřejně přístupný. I wellness může sloužit veřejnosti. Parkování je v areálu nedostačující, navrhuji využití parkovacích míst u Hvězdárny. Zde by bylo vhodné vybudovat podzemní garáže.

[IMG]

vizualizace

[IMG]

vizualizace nádvoří

[IMG]

situace

[IMG]

vizualizace

[IMG]

vizualizace interieru

[IMG]

vizualizace interieru

[IMG]

půdorys 4.np

[IMG]

půdorys 3.np

[IMG]

půdorys 2.np

[IMG]

půdorys 1.np

[IMG]

půdorys 1.pp

[IMG]

půdorys 2.pp

[IMG]

půdorys 3.pp

[IMG]

řezy areálem

[IMG]

vytvořeno v rámci projektu Archi|LTM