RSS Facebook

Článek 

Den Architektury 2014 v Litoměřicích

20. 09. 2014 | autor: tisková zpráva Nadace Proměny

DO JIRÁSKOVÝCH SADŮ S ARCHITEKTEM

První říjnový víkend bude patřit architektuře. V rámci celorepublikového festivalu se lidé mohou už čtvrtým rokem vypravit za objevováním zajímavých staveb a potenciálu veřejného prostoru v řadě měst i obcí. K programu se připojují i Litoměřice. „Snažíme se poukázat na skryté kvality měst, potenciál míst a zvýšit všeobecnou citlivost vůči našemu nejbližšímu okolí. Díky celorepublikovému programu usilujeme o lepší životní prostor i v malých městech a regionech,“ říká zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová.

 

Stranou nezůstanou ani Litoměřice. Pro ty, kdo jsou zvědaví na novou tvář zdejšího největšího parku Jiráskovy sady, je v sobotu 4. října připravena komentovaná procházka v doprovodu architekta Zdenka Sendlera. Rekonstrukce parku podle návrhu jeho ateliéru je právě před dokončením. Vycházet se bude ve 14 hodin od kavárny Park Café.

 

„Pro návštěvníky akce připravujeme také výstavu návrhů uměleckých prvků pro park vytvořených studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Je to jeden z příkladů, jak s nadací podporujeme praktické vzdělávání vysokoškoláků tím, že je zapojujeme do našich projektů,“ uvádí ředitelka Nadace Proměny Jitka Přerovská. I tyto objekty naleznou do budoucna v parku své místo. V rámci procházky o nich pohovoří jejich autoři Dita Krouželová a Ondřej Brom.

 

Jiráskovy sady se rekonstruují od března letošního roku. Pro veřejnost budou znovu přístupné koncem podzimu. Do té doby je ještě potřeba dokončit například cestní síť, založit trávníky či vysadit nové stromy. S dokončením dětského dopravního hřiště se počítá na jaře.

 

Procházku parkem ještě před jeho dokončením organizuje Nadace Proměny spolu s o. s. KRUH a ve spolupráci s městem Litoměřice. Program letošního Dne architektury se kromě Litoměřic uskuteční v 52 českých a 3 slovenských městech. Celkem je plánováno 115 akcí. Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Celorepublikový festival Den architektury připravuje pravidelně od roku 2011.

 

Nadace Proměny pomáhá proměňovat prostředí měst v České republice se zapojením místních obyvatel. Rozvíjí povědomí společnosti o architektuře, krajinné tvorbě a vlivu prostředí na člověka. Proměnu Jiráskových sadů podpořila 25 milióny korun.

 

Užitečné odkazy a program: www.denarchitektury.cz

Událost na FACEBOOKU

 

[IMG]

[IMG]